Itališka virtuvė ir vynas
Itališka virtuvė ir vynas
Mes visi mėgstame valgyti. Skirdami vienodą dėmesį vynui, patiekiamam kartu su maistu, įprastą patiekalą galite paversti įsimintina degustacijos patirtimi. Net jei esate vyno naujokas, galite sukurti nuostabius derinius namuose, laikydamiesi kai kurių universalių rekomendacijų.
Šiandien mes sutelksime dėmesį į keletą garsių itališkų patiekalų ir ikoniškus vynus, kurie puikiai dera su jais. Dažniausiai, jei paimsite tradicinį patiekalą iš konkretaus regiono, gana tikėtina, kad ir vietinis vynas gražiai derės su juo.
Pirmasis patiekalas, kuris ateina į galvą galvojant apie itališką virtuvę, žinoma, yra makaronai! Kaip pavyzdį paimkime “Spaghetti Bolognese” – sodrų ir giliai pagardintą mėsos padažu. Nereikia to per daug galvoti – galima rinktis klasiką – “Chianti Classico Riserva“.
Chianti, daugiausia pagamintas iš Sangiovese vynuogių, dažniausiai yra lengvesnis raudonasis vynas su geru rūgštingumu. Rūgštingumas reikalingas norint subalansuoti Bolonijos pomidorų padažo rūgštingumą. Tiesą sakant, tai paprasta – pomidorų padažas + Chianti = labai gerai! Jums gali labiau patikti “Riserva”, nes ji siūlo gilesnius skonius, atitinkančius koncentruotą Bolonijos skonį, kuris troškintas ilgas valandas.
Kitas ikoniškas itališkas patiekalas, žinoma, yra risotto. Pavyzdžiui, “Risotto Parmigiano” puikiai dera su lengvesniu, gaivesniu ir apvalesniu baltuoju vynu, kuris neužgoš rizoto elegancijos. Galite rinktis kažką panašaus į Gavi di Gavi.
Jei rizotą papildysime grybais ar net triufeliais, tada mums reikės labiau struktūrizuoto vyno. Čia puikiai tiktų “Chardonnay”, ypač brandintas ažuolo statinėse. Pavyzdžiui, Pio Cesare Piodilei arba Cantina Toblino Foll. Bet kodėl gi ne ir raudonieji? Tokiu atveju galite išbandyti elegantiškus “Nebbiolo” vynus iš Pjemonto, tokius kaip “Barolo” ir “Barbero“!
Taigi – kuo daugiau skonių maiste, tuo daugiau skonių gali būti vyne.
Skanių derinių!