Tarptautinė Pinot Grigio diena gegužės 17 d.
Tarptautinė Pinot Grigio diena gegužės 17 d.
Pinot Grigio yra itin populiari vynuogė auginama daugelyje šalių. Iš Italijos kilusi vynuogė yra žinoma dėl savo lengvo, gaivaus ir traškaus skonio. Pinot Grigio arba Pinot Gris (pilka) pavadintas dėl savo pilkšvai mėlynos spalvos.
Šios vynuogės, skirtingai nuo kitų, nuimamos sezono pradžioje, siekiant užtikrinti, kad vynas būtų trapus ir išsaugotų gaivią rūgštį. Dažniausiai fermentuojamas nerūdijančio plieno talpyklose, kad būtų išsaugota kuo daugiau šviežumo. Italijoje yra keletas regionų, kuriuose gaminamas Pinot Grigio, įskaitant Venetą, Friulį-Veneciją Džuliją ir Trentino-Alto Adidžę.
Kiekviename regione gaminamas jiems būdingas Pinot Grigio stilius. Kai kurie daugiau gėliško ir vaisiško skonio, o kiti labiau minerališki. “Pinot Grigio” taip pat auginama ir kitose pasaulio vietose, įskaitant JAV, Australiją ir Naująją Zelandiją. Šiose šalyse vynai gaminami iš Pinot Grigio dažnai turi šiek tiek kitokį skonio profilį nei itališki Pinot Grigio, tačiau vis tiek išlaiko vynuogei būdingą lengva, gaivų ir traškų skonį.