Tarptautinė Viskio diena gegužės 17 d.
Tarptautinė Viskio diena gegužės 17 d.
Škotiškas viskis „scotch“ yra salyklinis arba maišytas viskis. Salyklinis viskis – tai Škotijoje pagamintas originalus viskis. Iki 1830 m. jis buvo vienintelis Škotijoje gaminamas salyklinis viskis („malt whiskey“), daromas iš daigintų, džiovintų, virš durpių ugnies skrudintų miežių ir dukart distiliuoto fermentuoto alkoholio. Vėliau iš grūdų pradėtas daryti grūdinis viskis („grain whisky“), gaminamas iš kukurūzų, daigintų ir nedaigintų grūdų, distiliuojamas stulpeliniame distiliatoriuje. Škotiškas viskis išsiskiria savitu skoniu ir aromatu. Degančios durpės suteikia unikalaus aštraus dūmų aromato bei skonio. Salyklinis viskis gali būti gaminamas iš vieno viskio namų salyklo („single malt whiskey“) arba iš gamyklose naudojamo salyklų mišinio („malt whiskey“). Viename salyklinio viskio skonyje galima pajusti penkių Škotijos viskio regionų skonius: Lowland, Highland, Speyside, Island, Cambelltown. Maišomame gėrime būna iki 50 salyklo ir grūdų viskių. Salyklinio ir grūdinio viskio kiekis maišomame viskyje gali smarkiai skirtis, todėl skiriasi ir jo kokybė. Pirmenybė teikiama tiems maišomiems viskiams, kuriuose yra daugiau salyklinio viskio. Daugiau nei 90 proc. šiandieninių Škotijos viskių yra maišyti.
Airiškas viskis išsiskiria trigubu distiliavimu, todėl gėrimas yra ypač šilkinio ir minkšto skonio. Kaip ir škotiškas viskis, airiškas viskis turi būti brandinamas mažiausiai trejus metus.
Tipai:
Unikalus (pure pot still) – unikalus airiškas metodas, naudojami ir salykliniai, ir nesaldinti miežiai;
Maišytas (blended)– skirtingų salyklinių viskių mišinys;
Vieno salyklo (single malt) – lengvesnis už škotišką viskį, bet sodraus charakterio (pvz. Bushmills);
Vieno grūdo (single grain) – šiems viskiams yra naudojami įvairūs grūdai, dažniausiai kukurūzai bei šiek tiek miežių salyklo.
Japoniško viskio gamyba prasidėjo 1920-aisiais, kai Masataka Taketsuru iš Škotijos atsivežė viskio gamybos žinių ir aistros. Šiandien japoniški viskiai vertinami dėl savo elegancijos ir tiksliai subalansuoto skonio profilio.
Tipai: vieno salyklo, mišrūs, sudėtingi mišiniai.
Gamybos procesas vyksta pagal Škotijos tradicijas, tačiau pabrėžia japonų estetiką ir dėmesį detalėms.
Degustacija: žalioji arbata, imbieras, gėlės, dūmai, vaisiai.
Amerikietiškas viskis arba burbonas (Burbono viskis).
Burbonas yra viskis iš JAV, pirmiausia Kentukio. Burbono gamyboje naudojama ne mažiau kaip 51% kukurūzų ir jie brandinami naujose apdeginto ąžuolo statinėse, kurios suteikia gėrimui būdingą vanilės, karamelės ir kokoso skonį. Kad gėrimas būtų vadinamas burbonu, jis turi būti brandinamas mažiausiai dvejus metus ir jame neturi būti jokių priedų.
Degustacijos natos: vanilė, karamelė, kokosas, kukurūzų saldumas, cinamonas, prieskoniai.